2013. jan. 3.

Jön a telefonos Ubuntu

A Canonical Londonban mutatta be a telefonra optimalizált Ubuntut. A CES-en is bemutatásra kerül az új mobil platform. A telefonos Ubuntu alapja lényegében ugyan az mint az asztali vagy a szerveres kiadásé és ehhez jön az érintésre optimalizált felület.
Ezt úgy oldották meg hogy nem egy "lock", hanem egy "welcome" képernyő fogad minket és itt tekinthettük meg az értesítéseket. A készüléket nem kell feloldani mint azt már megszokhattuk. Hasonló gesztusokkal tátták el mint a Windows 8-at. Ha az ujjunkat bal oldalról húzzuk akkor a kedvenc alkalmazásokhoz jutunk. Itt a bal alsó sarokban lévő kis ikon segítségével a főképernyőhöz jutunk ami teljesen személyre szabható. Jobbról húzva az ujjunkat az előző alkalmazáshoz jutunk vissza. Fentről húzva az Androidhoz hasonlóan az értelítések jönnek elő. Alulról pedig az éppen futó alkalmazás menüjébe jutunk. Igazán nem lehet egyik piacon lévő telefonos rendszerhez hasonlítani az Ubuntut. A fejlesztők számára elérhető az eszközkészlet előzetese és a mintaprogramok. 


A weboldal szerint a telefonos Ubuntu követelményei az alábbi képen láthatóak.
 Előzetes hírek és a tesztelők szerint a rendszer még igen csak kiforratlan és 2013 végén vagy 2014 elején lehet igazán stabil platform. Ezt megelőzően még jön az Ubuntu for Android amely az Android rendszer vértezi fel egy Ubuntu desktoppal így azt egy dokkolóba helyezve akár egérrel és billentyűzettel asztali PC ként is használható.

Forrás: HWSW