2012. aug. 20.

Idén fotózz tűzijátékot jól!

Az idén is mint minden Augusztus 20-án az egész országban robbannak a tűzijátékok. Mint mindenki szeretnénk rendesen megörökíteni a csodálatos eseményt. A cél érdekében jobb ha betartunk pár szabályt.

Az első!
A tökéletes helyszín kiválasztása hiszen senki nem szeret a tömegben nyomorogni ahol lökdössük egymást. Ezért egy olyan hely kell ahonnan rálátunk az egész eseményre és a tömeg sem zavar minket. Úgy is zoomot kell majd használnunk hogy tökéletes képeket lőhessünk.


A második!
A stabilitás hiszen senki nem kedveli a bemozdult elmosódott képeket. Ezért jó ha van állványunk de ha ez nem megoldható akkor terheljük meg a karunkat, ezzel biztosítva a kilengést. Használjunk képstabilizátort ha van ilyen beállítás a gépünkben. Vagy tegyük egy vízszintes felületre a gépet ez a legegyszerűbb megoldás.


A harmadik!
Speckó beállításokat kell alkalmaznunk. Az ISO érzékenységét állítsuk alacsonyra vagy 400 alá ha gépünk engedi mivel mimnél magasabb az érték annál valószínűbb hogy a sötét területek nagyon zajosak lesznek.

Ne használjunk autófókuszt mert a tűzijáték villogása és a füst megzavarja a gépet ezért legyen a fókusz végtelen persze ha a gépünk engedi.
A teljes tökéletesség érdekében módosítanunk kell a záridőt amit exposure-ként, vagy záridőként találod meg a beállításokban, ahol egy 1/20-as záridővel már egész jól lehet dolgozni. Akkor sincsen pánik ha gépünk záridejét nem lehet állítani mert a kompakt gépek rendelkeznek külön tűzijáték fotózására alkalmas beállításokkal ami ugyan ezt oldja meg.

A negyedik!
A legfontosabb ma este, hogy a vakut teljes mértékben el kell felejteni mivel a robbanás úgy is nagyon messze van így felesleges viszont romlik a képminőség is a vaku használatakor. Ha mégis vakut kell használni akkor célszerű leragasztani egy nyomtatópapírral a vakut, hogy lágyabb tisztább képeket lehessen készíteni.


Ha ezeket mind betartjuk akkor nincs más hátra mint a megfelelő pillanatban kattintani. Mindenkinek sok sikert és eredményes fényképezést kívánunk.