2012. aug. 12.

Az első szines felvételek a Curiosity-tól

A Curiosity, vagy hivatalos nevén Mars Science Laboratory szonda hazaküldte az első színes panorámaképét a landolása helyéről, a marsi Gale-kráterből. A szonda 34 milliméteres kamerája, a Mast az első néhány próbálkozásra a lencsét borító por miatt homályos képeket küldött haza, de azóta a lencse porvédőjét eltávolította az automatika, így készült a mostani kép.

Fotó: NASA / JPL
A 360 fokos panorámakép 130, egyenként 144*144 pixeles fotóból áll, az igazi, nagy felbontású, 1200*1200 pixeles képeket csak később kapja meg a földi irányítóközpont. A fotón jól láthatók a Curiosity rakétáinak nyomai, a szürkés foltok, ahol a talajba csapódtak. A távolban húzódó sötét csík már az első, fekete-fehér képeken is látszott, és egyelőre nem tudni, pontosan mi lehet, a kutatók a vöröses és barnás árnyalatokból próbálnak következtetni a talaj összetételére.

A képen utólag világosítottak a jobb láthatóság kedvéért, a valóságban ennél jóval sötétebb van a Marson késő délután, amikor a kép készült. A bolygó átlagban a Földet érő napsugárzás felét kapja csak.

Forrás: Index