2012. aug. 19.

A legnagyobbakat is átejtette az Apple

Az Apple-ről mindenki beszél és mindenki kíváncsi a nagy újításokra főleg most hogy jön az új iPhone. A hír ehhez kapcsolódik. Egy meg nem nevezett beszállítottól kiszivárgott egy kép amin egy kis csavar látható ami az új iPhone házát fogja össze. Ahogyan az látszik a csavar feje nagyon speciális és ehhez csak az Apple szervizesei rendelkeznek megfelelő csavarhúzóval.

Ám most jön az igazi csavar a történetben ha szabad így fogalmaznom. Maga a kis alkatrészről kiszivárgott kép hamis mivel ez csak egy számítógéppel tervezett modell. A szaksajtó hihetetten erővel beszélt erről a kis alkatrészről ám mint kiderült ez kacsa. Az igen élethű modellt a Day4 nevű svéd dizájncég szakemberei készítették és az volt a céljuk, hogy az internet segítségével milyen egyszerű egy hamis hírt elhinteni ami igaznak is tűnhet. A készítők álnéven, rövid szöveges körítés mellett a Reddit link- és tartalommegosztó szolgáltatáson tették közzé a csavarról készült fotót. Nem sokkal a publikálás után tényként közölte le a hírt a ReadWriteWeb, a Yahoo News, a Wired és a MacWorld. Ez igazán jó példa arra hogy hogyan is kel szárnyra egy igaznak hihető apró hír amit a média felkap és még nagyobb szenzációként tálalja.

Ezeket a hamis híreket nagyon nehéz kiszűrni főleg akkor ha nevesebb oldalak is tényként tálalják hiszen akkor azért elhiszi az ember, hogy biztos forrásból értesül. Igen ötletes példa ez mindenkinek, hogy azért mert valahol olvas valamit még nem kell egyből tényként kezelni inkább meg kell bizonyosodni más forrásokból is.