2012. júl. 20.

Ne késd le a buszt! három menetrend applikáció mobilra

Budapesti tömegközlekedés sicc! Ezzel remélem egyetértetek. Kicsit balkáni a helyzet, de szerencsére kívülálló programozóknak is eszébe jutott, hogy talán lehetne javítani a körülményeken. Ezért már megtalálhatók az AppStoreban azok az alkalmazások, amik kellemesebbé tehetik a mindennapi ingázást a munkába. 3 menetrend alkalmazás, amikkel többé nem fogod lekésni a buszt vagy a vonatot.
BpMenetrend

A legegyszerűbb BKV menetrend alkalmazás, amivel találkoztam. Jármű típusokra van osztva a menü, így egyszerűen kiválaszthatjuk a közlekedési eszközt, azon belül pedig egymás alatt helyezkednek el sorban a járatszámok. A legjobb az, hogy mindig az aktuális időhöz képest mutatja a következő járat érkezését, de persze nézhetjük egész napra is és más dátumra is a menetrendet. A gyakran használt járatokat szivecskével lehet bepakolni a kedvencek közé. Néha frissül az adatbázis, amit érdemes wifin letölteni, mert néha nem kis pakkot képes leszedni az alkalmazás. Jelenleg iOS és Android verziója érhető el.


SmartCity
A SmartCity az útvonaltervezés irányából közelítette meg a menetrend kérdést. A fő funkció egy térkép, amire hosszan nyomva megkapjuk az aktuális helyzetünk és a kiválasztott pont közötti lehetséges útvonalakat és közlekedési módokat. A lokációs megközelítésre egyből adta magát a FourSquare integráció, ha belépünk az accountunkkal akkor innen is becsekkolhatunk az aktuális helyre. A menetrend másodlagos funkció lett, de így is teljes értékű a szolgáltatás, sőt, tudja azt, amit a BpMenetrend alkalmazás, csak kicsit csúnyább a felület. A SmartCity egyaránt elérhető Apple mobil termékekre és Androidos készülékekre is.


iMenetrend
Ha vonatozol akkor ez a te appod. A keresőben be lehet állítani a honnan-hová opciót, az időpontot magától tudja és az átszállást is lehet csúszkázni. A kedvencek menüpontban elmenthetjük a gyakran használt útírányokat, így nem kell mindig a kereséssel bíbelődni. A vonat információknál megkapjuk a vonat indulási idejét, menetidejét, a távolságot és a jegy árát is. Jegyet is tudunk vásárolni az appban, de ekkor kidob egy webes felületre, ami nem a legelegánsabb megoldás. Közösségi integráció is van az appban, megoszthatjuk e-mailben és Facebookon is, hogy épp melyik vonattal utazunk. A közösségek menüpontban pedig a legperverzebbek megírhatják hogy épp mi történik a síneken. Érdemes végigpörgetni a kommenteket, van pár vicces. Az alkalmazásnak iOS és egy béta állapotú Android verziója érhető el.


Forrás: Player