2012. júl. 10.

Mozilla Thunderbird: nem jön több új szolgáltatás

A Mozilla a Firefox-szal egy időben kezdte el a Thunderbird fejlesztését, méghozzá a Netscape Communicator szoftvercsomag alapjainak használatával. A szoftvercsomagban szereplő Netscape Navigator a Firefox alapját adta, míg a Netscape Messenger Thunderbird néven fejlődött tovább. Korábban már mutatkozott néhány intő jel a Thunderbird népszerűségével kapcsolatban: a szoftver felhasználói bázisa idővel fogyásnak indult, amely mögött az éppen aktuális trendek álltak. Egyre több felhasználó váltott webes levelezőrendszerre – például GMail-re, illetve Hotmail-re –, de emellett azok is egyre többen lettek, akik a levelezőrendszerek használatát Facebook és Twitter alapú kommunikációval váltották ki.

Az is tény, hogy a Mozilla vezetősége fontosabbnak tartja a Firefox fejlesztését, mint a Thunderbird-ét: előbbiből az utóbbi időben hatalmas tempóban érkeznek az újabbnál újabb kiadások, míg utóbbi stagnál. A Mozilla a fejlesztői erőforrások túlnyomó többségét tehát a Firefoxra, illetve a Firefox Mobile-ra fordítja – utóbbi egy mobil operációs rendszer, amely korábban Boot To Gecko (B2G) néven vált ismertté.

A fentiek miatt a Thunderbird esetében változtatásokat eszközöl a vezetőség, már ami a fejlesztési stratégiát illeti. A tervek szerint két kiadás készül a Mozilla e-mail klienséből. A Thunderbird ESR (Extended Support Release) az üzleti felhasználókat, a különböző szervezeteket, és az oktatásban résztvevő felhasználókat veszi célba. Ez a kiadás fix szolgáltatásokkal érkezik és kifejezetten azoknak a felhasználóknak készül, akik stabilitásra és kiterjesztett támogatásra vágynak. Az alap kiadás funkcióival érkező Thunderbird ESR esetében a szolgáltatások bővítésére nem számíthatunk, viszont hathetente érkezik majd frissítés, amely az éppen aktuális biztonsági réseket fogja betömni.

Az alap kiadás a Thunderbird ESR-hez hasonlóan szintén megkapja majd a szükséges, biztonságot és stabilitást javító frissítéseket, amelyek szintén hathetente jelennek meg, ám szolgáltatások tekintetében ez a változat már rugalmas lesz. A rugalmasság sajnos csak annyit jelent, hogy a szoftvert el lehet majd látni új szolgáltatásokkal, illetve funkciókkal, viszont az újításokat már nem a Mozilla fejlesztői, hanem a közösség hozzáértő tagjai dobhatják össze bővítmények formájában (erre most is van lehetőség).

Forrás: Ipon