2012. júl. 30.

Magyarok futottak az Olimpiai Lánggal


A 2012-es Londoni Olimpiai Játékok előtt a hétköznapok hősei és hírességek is
vihették a Lángot a Samsung jóvoltából

Budapest, 2012. július 17. – A Samsung jóvoltából 7 hétköznapi hős, az SOS Gyermekfalvak egyik lakója, valamint Erőss Zsolt hegymászó, Kassai Viktor futballbíró, Várkonyi Attila DJ és Vadon János műsorvezető futhatott Angliában az Olimpiai Lánggal, a 2012-es Londoni Nyári Olimpiai Játékok jelképével.

Körülbelül három perc futás – ennyi ideig viszi egy Olimpiai Fáklyafutó az Olimpiai Lángot. A tizenöt magyarnak, akiknek megadatott a lehetőség, ez a három perc azonban felejthetetlen élményt nyújtott:

Egy átlagos sportkedvelő ember számára a Fáklyafutás jelenti a csúcsot, a legnagyobb lehetőséget, amelynek részese lehet a sport terén” – mondta Vadon János műsorvezető.
Hatalmas élmény volt futni a Lánggal, és közösen osztozni a sport szeretetében a fáklyafutókat éltető sok tízezer emberrel” – tette hozzá Erőss Zsolt hegymászó.

Baradits Szilárd, a Samsung online marketing menedzsere, aki a helyszínen segítette a futókat, hozzátette: „A Samsung 1998 óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik legnagyobb támogatója. Fontos célunk volt, hogy idén ne csak hírességek, hanem a mindennapok hősei is futhassanak az Olimpia Lánggal, életreszóló élményt szerezve ezzel mind maguknak, mind családjuk, mind közösségük tagjainak. Mindannyian rengeteget tettek a társadalomért, környezetükért, így maximálisan megérdemelték annak a sok tízezer embernek az ovációját, akik az út mentén éltették őket és társaikat.”

Hétköznapi hősök
A hétköznapi hősök olyan emberek, akik akár szakmájukban, akár magánéletükben többet tettek, mint ami elvárható lenne, legyen szó jótékonysági tevékenységről, kiemelkedő szakmai eredményekről, vagy akár családon belüli helytállásról:

Fleck Annamária
Annamária szülei hajléktalanként járják az utcákat, két gyermeküket még kiskorukban árvaházba adták. Annamáriát az árvaházból kikerülve, szinte gyerekként csak egy cél hajtotta: kihozni testvérét is az árvaházból, és együtt talpra állni. Két dolog volt biztos számára: az, hogy nem akar az utcára kerülni, és hogy a tánc a mindene. Kitartása, szorgalma, élni akarása meghozta gyümölcsét, 2007-ben már magyar hip-hop bajnok lett! Sőt, nem sokkal ezután létrehozott egy tánciskolát is, ahová 
lassan már több száz gyerek jár. Tanítványai között sok a hátrányos helyzetű fiatal, amilyen egykoron ő maga is volt: nekik hol ruhát, hol tánccipőt, hol ingyenórát ad. Annamária ma már példakép számos olyan hátrányos helyzetű gyermek számára, akik azt hiszik, a sorsukból nincs kiút.
Fleck Annamária

Hardi Barnabás Gyula
Barnabás egy nyári estén lett tinédzserből szuperhős: 2011. augusztus 16-án a kora esti órákban a Sió csatornába esett kislány és édesanyja életét mentette meg. Séta közben vette észre a vízben a kislányt, és a segítségére siető anyját. Segítséget hívott, majd látva, hogy nagy a baj, utánuk ugrott, és mindkettőjüket a partra segítette, így 14 éves korára életmentővé vált. Barni egyébként évek óta sportol, újoncként sorra nyeri a versenyeket, fiatal kora ellenére pedig igazi hétköznapi hős.
Hardi Barnabás Gyula


Kis Mirella
Mirella három évvel ezelőtt egy betegség következtében deréktól lefelé megbénult. A bénulás később szerencsére elmúlt, de nagyon nagy fájdalmakkal kellett élnie mindennapjait. A gyógyulásban segített neki, hogy a betegsége előtt is rendszeresen futott, felépülése során érezte, hogy nem adhatja fel, menni kell, ha lassan vagy gyalogolva, akkor is. Mirella azóta már három maratont futott le, nagy fájdalmai ellenére végigküzdötte mindig a távokat. Az önkéntes munka a futás előtt is élete szerves része volt, számos önkéntes munkában vett részt, majd megalapította az első munkahelyi futóklubot, amely aztán a sportok bővülésével sportklubbá nőtte ki magát.

Kis Mirella
Snow Andrea

Andrea 2009-ben hozta létre a Seedling Trust – Csemete Alapítványt, amely az állami gondozásban lévő gyermekek és fogyatékkal élők életminőségének javítását célozza meg, illetve a társadalom más tagjait is a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére próbálja ösztönözni. Andrea még abban az évben el is indult a New York City Maraton futóversenyen, és azóta 13 magyar és nemzetközi maratoni versenyen több mint 50 000 eurót sikerült összegyűjtenie. Az összeget teljes egészében a Csemete Alapítvány által tervezett projektek támogatására és egy speciálisan felszerelt minibusz megvásárlására fordították, emellett az állami gondozásban lévő gyermekek fejlődését, növekedését és a társadalomba való beilleszkedését segítik elő. Gyűjtött már adományokat rákkutatásra, és ivóvízért Afrikának. 2011 novemberében megjelent könyvének bevételét Andrea teljes egészében a Csemete Alapítványnak ajánlotta fel, amely a jótékony maraton modellt vezeti be Magyarországon.
Snow Andrea

Steinbach Éva
Steinbach Éva nyolc gyermek édesanyja. Hetedik gyermeke Down szindrómával született, és sajnos három éves korában meghalt. Éva azóta a Down Dada szolgálatnál önkénteskedik, ahol az újonnan született Down-szindrómások szüleinek nyújt nagy segítséget. Önkéntes munkája során kapcsolatot tart a kórházakkal. Ha a szülők szeretnék, akár már a kórházban felkeresi őket, elbeszélget velük, elmeséli saját példáját, segít nekik az elindulásban, korai fejlesztést találni és minden másban, amiben csak tud. Steinbach Évának eddig már tizenkét esetben sikerült örökbefogadó családot találnia olyan gyermekeknek, akik különben állami gondozásba kerültek volna. Legjobban mégis annak örül, ha a saját szülei viszik haza a kisbabát. Életét tehát saját gyermekei nevelése mellett a Down szindrómás gyermekek és szüleik megsegítése tölti ki. A Down Dada szolgálaton kívül a Nagycsaládosok Országos Egyesületének III. kerületi vezetője is. Összefogja a nagycsaládosokat, programokat szervez nekik, igyekszik életüket könnyebbé tenni.
Steinbach Éva
Tomán Edina
Edina története mindenkire nagy hatással van: egy orvosi bravúr segítségével mentették meg az életét. Egyik tüdeje embóliát kapott, miközben félő volt, hogy a szíve is leáll. Edina azóta felépült, és sikeresen lefutott két maratont. Ezzel a teljesítménnyel ad reményt másoknak, ahhoz, hogy súlyos betegségükkel emelt fővel küzdjenek meg, maradjanak életben és álljanak talpra. „Amikor megállt az idő” címmel kapható életrajzi kötete, második könyve pedig, a „Szívtangó”, hamarosan megjelenik. Mindkét kötet szellemi táplálék a súlyos betegségükből felépülő emberek számára.
Tomán Edina

Veres Richárd
Richárd mind kiemelkedő sporteredményeit, mind úttörő szociális munkásságát tekintve példaértékű magyar sportoló. A heves megyei falucskából a világbajnoki dobogó csúcsára eljutott roma fiú élete bővelkedett a nehézségekben, hiszen édesapja még gyerekként magára hagyta őt, négy testvérét és súlyosan beteg édesanyjukat. A sport azonban kitartó munkára tanította Ricsit, amelynek eredményeként 2008 óta a Magyar Felnőtt Kick-box Válogatott színeiben számos világversenyen szerzett aranyérmet hazánknak. A dobogón túl azonban elsődleges feladatának és hivatásának azt tartja, hogy a hasonlóan nehéz szociális helyzetben élő fiataloknak példát, és a sport ereje által kiutat mutasson a mélyszegénységből és a céltalan életből.
Veres Richard

Forrás: Samsung