2012. júl. 30.

Káprázatos kijelző a Galaxy S IV-ben

Amikor balga módon azt hisszük, hogy egyszerűen már nem lehet hova fejlődni, akkor a mobilgyártók mindig rákoppintanak a fejünkre.
Az elmúlt években ugyebár annak lehettünk tanúi, hogy a mobiltelefonokba szerelt érintőkijlezők mérete szépen lassan az egekbe nőtt, és jobb esetben ezzel párhuzamosan a panelek felbontása is növekedett. Ennek köszönhetően a pixelsűrűség mára igen komoly szintet ért el, de a fejlesztések ettől függetlenül tovább folytatódnak.
A Samsung által 2010-ben bejelentett Galaxy S-ben (I9000) egy 4 colos képátlóval rendelkező Super AMOLED kijelző kapott helyet, mely 4 colos képátlón 480x800 pixelt vonultatott fel, így pedig a PenTile mátrixos display 233 ppi-s pixelsűrűséggel rendelkezett. Aztán 2011-ben jött a Galaxy S II (I9100), mely változatlan felbontást produkált 4,3 colos képáltón, viszont a 217 ppi-s pixelsűrűségű panel még így is szebb képet biztosított az elődjénél, köszönhetően az 50 százalékkal több alpixelt felvonultató RGB mátrixnak (Super AMOLED Plus).

Idén pedig megérkezett a Galaxy S III (I9300), melynek 4,8 colos képátlójú és 720x1280 pixeles kijelzője 306 ppi-s értéket virít. Ez alapvetően több mint elegendő, azonban a kukacoskodó emberkék kifogásolják, hogy RGB helyett ezúttal ismét csak PenTile mátrixot kaptunk (HD Super AMOLED).

Ezzel kapcsolatban a legfrissebb hír, hogy a Samsung már javában dolgozik egy olyan új AMOLED kijelző fejlesztésén, mely elsősorban 350 ppi-s pixelsűrűségéről, illetve RGB mátrix kiviteléről ismerszik meg. Ezzel az új kijelzővel minden bizonnyal a jövőre érkező Galaxy S IV-ben találkozhatunk majd, még pedig várhatóan HD Super AMOLED Plus néven. Megjegyzendő, hogy e közben a riválisok sem pihennek, így már érkezőben vannak a 440-500 ppi-s mobil kijelzők is.

Forrás: Mobilport