2012. júl. 30.

Járja be most az olimpia helyszíneit!

A Google utcaképek, 3D-s épületmakettek, valamint egy sor archív és vadonatúj műholdkép segítségével tette virtuálisan bejárhatóvá a 2012-es londoni olimpia helyszíneit az ötkarikás játékok alkalmából készült gyűjtőoldalán, ahonnan még a stadionok belsejében is használható ingyenes térképet is le lehet tölteni.
A brit Google magyar nyelven is elérhető olimpiai oldalán a keresőcég munkatársai minden érdekes és hasznos információt összegyűjtöttek.
Nézze meg, hogyan épült az olimpiai park!A sportolókat és eredményeiket felvonultató táblázatok mellett a szájton publikált műholdképeken keresztül végig lehet követni a londoni olimpiai park épülésének folyamatát. Az ingyenes Google Föld szoftver időcsúszka funkciójával is elérhető visszatekintés legrégebbi légi felvétele 1945 végén készült még fekete fehérben, a stadionok épülését azonban 1999-től már színes műholdképeken lehet részletesen nyomon követni.
A Google közlése szerint az Olimpiai parkról és környezetéről két hónappal ezelőtt rögzített, tehát szinte a város aktuális állapotát bemutató műholdképeket tett elérhetővé a játékok megnyitójára. A friss felvételeket a Google Térképen vagy a Föld szoftverben bárki megtekintheti. Sajnos Budapesttel ellentétben a brit fővárosnak csak nagyon kis részén lehet elérni 45 fokos szögben rögzített, a felülnézeti műholdképeknél látványosabb felvételeket.

Street View-val benézhet a versenyhelyszínekre
A Google kamerás autói és egyéb járművei által rögzített panorámaképeken az összes fontos olimpiai helyszínen körbe lehet tekinteni virtuálisan. A 360 fokos körbetekintést biztosító Street View-felvételeken az Olimpiai stadion mellett az összes főbb versenyszámnak helyt adó arénát is körbe lehet járni, ezek között az "Olimpiai helyszínek" menüpontban lehet válogatni.
Maketten is elkészültek a stadionokA Google Föld szoftverben a 3D-épületmakettek bekapcsolása után az olimpiai arénák virtuális modelljei is elérhetővé válnak. Ezek attól függetlenül elég látványosak, hogy még nem a társaság új, fotorealisztikus megjelenítést ígérő technológiájával készültek. Az utóbbi látványt egyelőre csak a nagyobb teljesítményű okostelefonokra és táblagépekre elérhető Google Earth/Föld applikációban tette elérhetővé a cég.

A Google olimpiai oldaláról London offline használható térképét is le lehet tölteni Android mobilokra, amely egyes létesítményekben már a beltéri tájékozódást is tudja segíteni.

Forrás: Origo