2012. júl. 31.

Elindult a T-Mobile 3G a budapesti metróban

Fokozatosan elérhetővé válik a gyorsabb, 3G-s hálózat a budapesti metróhálózaton immár a T-Mobile ügyfelei számára is. A cég utolsóként bővít a föld alatt sávszélességet, de a negyedik vonalon a Magyar Telekomé lehet az alapinfrastruktúra.Immár a T-Mobile ügyfelek számára is elérhetővé vált a 3G-s mobilnet-szolgáltatás a budapesti metróhálózat egyes szakaszain. Az ország legnagyobb mobilszolgáltatójánál a múlt hét végén kapcsolták be az első földalatti 3G-s cellákat, a teljes lefedettséget őszre ígérik. A hálózat kiépítését 14 éve kezdte meg a T-Mobile jogelődje, a Westel 900 és a Telenor jogelődje, a Pannon GSM. A szolgáltatók végül csak idén kapcsolták be a szélessávú internetet a föld alatt. Először az M3-as vonalon, a Kálvin tér és a Lehel tér állomások között cserélték le a régi rendszereket az újakra. A Magyar Telekom sajtóosztályán ugyanakkor hozzátették, a fejlesztés és az újabb cellák bekapcsolása folyamatos, a mérnökök jelenleg az 1-es vonalon, vagyis a Millenniumi Földalatti Vasúton dolgoznak. Ez utóbbi nyomvonalát jóval egyszerűbb ellátni szolgáltatással, hiszen a 11 állomás teljes, 4,4 kilométeres vonalszakaszának jelentős része egyenes, ráadásul a Telekom ezen a vonalon ún. "szivárgó vezeték" technológiát használ, ami lényegében egy speciális, ilyen területeken alkalmazható antennatípust takar (az antenna ebben az esetben a hagyományosan alkalmazott irányított rendszerekhez képest egy az alagútban végigfutó kábel). Ezt a technológiát használta a Vodafone Magyarország is, amikor 2004-ben a 2-es és 3-as vonalakat lefedte mobilszolgáltatással, és most is ezen az antennán biztosít elméletileg akár 21 Mbps sávszélességet elérő mobilnetet a szolgáltató. A Vodafone egyébként a három hazai mobilcég közül elsőként, tavaly decemberben kapcsolta be a 3G-s cellákat a metróban, a szolgáltatót március második felében követte a Telenor, mely egyébként a Vodafone antennáit használta a jeltovábbításra.

Az, hogy 3G-s mobilhálózat legkorábban csak 2011-ben indulhatott el a metróban, a szolgáltatókon kívül álló okokra is visszavezethető: A BKV alépítményeit, illetve a gerinchálózati összekapcsolást lehetővé tevő adathálózatot bérbe adó cég, az NSN Trafficom lapunk korábbi értesülései szerint olyan összeget kért a nagyobb adatkapacitásért, melyet a mobilszolgáltatók nem voltak hajlandók kifizetni.
A jelenleg is épülő 4-es vonal esetében azonnal teljes 3G-s lefedettség várható mindhárom szolgáltatónál, úgy tudjuk, hogy a kivitelezés során a mobiltechnológia támasztotta igényeket is figyelembe vették a tervezők. A HWSW információi szerint a 4-es vonal rádiós infrastruktúráját a Magyar Telekom biztosítja majd, a két versenytárs szolgáltató bérbe kapja majd a kapacitást.

Forrás: HWSW