2012. júl. 9.

Bekapcsolta az utánégetőt a Telenor

Hatvan településen immár a Telenor hálózatából is elérhetővé vált az LTE-alapokon nyugvó, (elméletben) szupergyors mobilnet.
A hazai szolgáltatók közötti hálózatfejlesztési verseny újabb állomáshoz ért azzal, hogy a Telenor Magyarországnál elérhetővé tették a 84 Mbps névleges letöltési sebességre képes LTE-szolgáltatást. Nem nehéz ezek után kitalálni, miért kapta a Hipernet 84 nevet az új csomag, amely a korábbi, Hipernet 42 csomag díjai szerint vehető igénybe, jelenleg az ország hatvan településén. 
Magyarországon elsőként a Magyar Telekom kapcsolta élesbe a mobilnet új generációját idén banuárban, zömmel a fővárosra koncentrálva. Ugyan ezt májusban egy újabb lefedettségi hullám ígérete követte, amiben az agglomeráció mellett több vidéki város is szerepelt, mégis láthatóan ez utóbbi területre koncentrál mostani bevezetésével a Telenor. A hivatalos közlemény nem is felejti el hangsúlyozni, hogy a társaság olyan településeken is bevezeti az új szolgáltatást, ahol vezetékes technológiával jelenleg nem érhető el nagy sávszélesség. Mindeközben a Vodafone egyelőre 3G-s lefedettségben próbál konkurálni társaival, és az LTE bevezetését a valós piaci igények megjelenésére tartogatja.
A vidéki offenzíva mellett az eméleti maximum letöltési sebesség is a Telenort segítheti, hiszen köszönhetően annak, hogy lényegesen több frekvenciával rendelkezik az 1800 megahertzes sávban, könnyen felülígérheti a versenytársakat. Ettől függetlenül a gyakorlatban továbbra is előfordulhat olyan eset, amikor a megjelölt maximális teljesítmény elenyésző töredékét lesznek csak képesek kicsiholni a hálózatból. Erre egyébként fontos lenne kiemelt figyelmet fordítaniuk a telkóknak, hiszen úgy tűnik, hogy a szolgáltatóváltás legfőbb oka a rossz minőségű mobilnet.

 A Telenor a Hipernet 84 csomag mellé gondoskodik olyan modemről is, amely kompatibilis a 84 Mbps névleges maximális letöltési sebességet biztosító technológiával. Ez az eszköz automatikusan vált vissza az adott régióban rendelkezésre álló legnagyobb sávszélességre, azokon területeken, ahol a 84 Mbps névleges letöltési sebesség még nem érhető el. Az új díjcsomag kétszer annyi adatforgalmi keretet tartalmaz, azaz a felhasználók havonta 40 gigabájtnyi internetes forgalommal gazdálkodhatnak, amiben a levelezés és a hagyományos böngészés nem foglaltatik benne, mert utóbbiak korlátlanul használhatók.

Forrás: Bitport